Tør skede – sådan behandler du nemt tørhed

Har du også prøvet det? Det klør en smule der nede, måske svier det også, eller er det bare blevet for smertefuldt at tage cyklen på arbejde. Bare rolig du er ikke alene. Mange kvinder oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv tørhed i skeden. Der er en udpræget ide om, at det kun er for kvinder i overgangsalderen, men det er ikke sandt. Tør skede kan opstår af mange grunde, og kan derfor opstå i alle perioder af kvindens liv. Det skal dog siges, at vaginal tørhed ofte forekommer sammen med hormonel ubalance eller forandring. Derfor vil mange kvinder også opleve tørhed under og efter graviditet.

Vi har samlet en guide, der giver dig alt den nødvendige information, når det kommer til tør skede. Har du problemer med intim tørhed, vil du, kunne finde svar på, hvorfor tørheden opstår og ikke mindst, hvad du kan gøre for at behandle den.

Symptomer på tørre slimhinder i skeden

Hvordan ved du at du lider af tør skede? Der kan være flere forskellige symptomer på tør skede, og det er ikke sikkert, at du har dem alle. Tør skede kan gøre, at selv de mest almindelige hverdagsaktiviteter føles smertefulde. Som for eksempel cykelture eller sex.

Symptomer på tørre slimhinder i skeden kan være:

  • Sviende fornemmelse når du tisser
  • Pletblødning ved sex
  • Manglende sexlyst
  • Kløe og irritation

Skedetørhed kan påvirke mange dele af dit liv, og kan i sidste ende også påvirke dit humør, relationer og i sidste ende din generelle livskvalitet.

Sådan behandler du tørhed

Mange kvinder går i den tro, at tør skede er noget, man ikke rigtig kan gøre noget ved, og bare må leve med. Men det er ikke sandt. Det er vigtigt at tage tør skede alvorligt og få det behandlet.

Australian Bodycare Femigel + Femi Daily

Australian Bodycare Femigel + Femi Daily

Tjek prisen her

En mulig behandling kunne for eksempel være at bruge produktet Femigel fra Australian Bodycare. Produktet er lavet specielt til at løse intime problemer med lugt, tørhed eller kløe. Australian bodycare er kendt for deres produkter med naturlige ingredienser, og har 100 % tilfredshedsgaranti.

Femigel er både dermatologisk og gynækologisk testet. Det sikrer dig, at produkterne er skånsomme, og kan bruges ved den intime og sensitive hud.

Sådan forebygger du tørhed

Hvis du har fundet ud af, at du har en tendens til at lide af tør skede, skal du ikke fortvivle. Der er mange ting, du kan gøre for at forebygge og forhindre, at du oplever tørhed i skeden fremover.

Drop sæbe (hvert fald med parfume)

Der skal selvfølgelig være styr på den intime rengøring. Men skeden er faktisk ret smart, og kan langt hen ad vejen selv regulere rengøringen. Du behøver altså ikke at være alt for grundig, og du behøver faktisk ikke at bruge sæbe.

Mener du dog, at du absolut må bruge sæbe, så kan vi kun anbefale, at du bruger en special intimsæbe.

Australian Bodycare Vegansk Intim Sæbe

Australian Bodycare Vegansk Intim Sæbe

Tjek prisen her

Denne veganske intimsæbe indeholder antibakterial Tea Tree Oil, som blandt andet kan forhindre rødme, kløe og uønsket lugt. Ved at bruge en sæbe speciallavet til intimområdet undgår du at skabe et usundt miljø, som i sidste ende kan lede til tør skede.

Du kan med fordel bruge sæben ved intimbarbering, da den antibakterielle effekt vil forhindre røde knopper og indgroede hår, som ofte kan opstå efter barbering.

Intimsæben indeholder mælkesyrebakterier, og er både vegansk og dermatologisk testet.

Kaerlig Økologisk Intim Skum Sæbe

Kaerlig Økologisk Intim Skum Sæbe

Tjek prisen her

Kaerlig er kendt for deres økologiske intim produkter, der er både allergivenlige og fri for miljøskadelige stoffer. Sæben har en skummende konsistens, der gør den let og behagelig i brug.

Sæben er skånsom med en pH-værdi på 4, og vil derfor ikke forstyrre den naturlige flora i underlivet. Ved at bevare den naturlige balance vil du kunne undgå, at der opstår tørhed i skeden.

Du vil få en ren og frisk følelse samtidig med, at du ikke udsætter dit intime område for usunde og skadelige stoffer.

Bækkenbundskugler og træning

Øget blodcirkulation er med til at øge mængden af østrogen, der kommer til dine skedevægge. Derudover vil en styrkelse af muskulaturen holde din vagina elastisk og fugtig. Knibeøvelser og bækkenbundstræning kan derfor være med til at forhindre, at du oplever tør skede i fremtiden.

Heldigvis kan du få mange produkter, der kan hjælpe dig med netop dette. Bækkenbundskugler er en smart og nem måde at få en effektiv og hurtig træning. Der findes mange forskellige slags bækkenbundskugler at vælge i mellem. Så der er ingen undskyldning for at springe denne træning over.

Du kan læse mere om bækkenbundskugler og se udvalget her.

Menstruationskop

Du kan faktisk også forhindre tør skede ved at skifte dine vaner, når det kommer til menstruation. De almindelige produkter som trusseindlæg, bind og tamponer har en imprægneret overflade, som kan være med til at give dig kløe og irritation. Du kan forhindre disse gener ved at skifte dit bind eller tampon ud med en menstruationskop.

Ikke nok med at du vil undgå gener, der kan lede til tør skede, så vil du også spare pung og naturen for de mange engangsprodukter. En menstruationskop er en lille kop ofte lavet i silikone, som holder på menstruationsblodet. Alt efter hvor meget du bløder, kan du have koppen siddende i op til 12 timer. Ved at bruge en menstruationskrop undgår du altså ikke kun tørhed i skeden, men vil også opleve en større frihed under din menstruation.

OrganiCup Menstruationskop

OrganiCup Menstruationskop

Tjek prisen her

En menstruationskop fra OrganiCup er fremstillet i medicinsk silikone, og er både fleskibel og nem og behagelig at bruge. Når du har sat koppen op, kan du bruge den i op til 12 timer. Du kan altså gå en helt dag uden, at skulle bekymre dig om tamponskift, eller om du nu har husket at få et bind med.

Der findes en Model A til kvinder under 30 år, som ikke har født og en Model B til kvinder over 30 år, og som har født. Når du først har vænnet dig til at bruge OrganiCup, vil du aldrig gå tilbage igen.

Belladot Evelina Menstruationskop

Belladot Evelina Menstruationskop

Tjek prisen her

Menstruationskoppen fra Belladot er både nem og behagelig at bruge. Koppen foldes sammen, og føres op. Når du slipper folder den sig ud, og skaber et vakuum. Når koppen sidder rigtigt, vil du ikke, kunne mærke den, og du kan glemme alt om den og din menstruation de næste 12 timer.

Ved at bruge en menstruationskop undgår du alle de gener almindelige engangsprodukter, som tampon og bind kan give. Det er særlig anvendeligt, hvis du har en tendens til tør skede, som disse produkter kan forværre.

Brug den rigtig glidecreme under sex

Når du har tør skede, kan sex være smertefuld. Er du ved at slippe af med tør skede, eller skal tingene bare glide lidt nemmere, er det vigtigt, at du bruger den rigtige glidecreme. En glidecreme med for eksempel smag eller duft kan irritere dine slimhinder, og gøre at din tørhed vender tilbage eller forværres.

YES Oliebaseret Intimpleje og Glidecreme

YES Oliebaseret Intimpleje og Glidecreme

Tjek prisen her

Glidecremen fra YES er en oliebaseret glidecreme, der på ingen måde vil irritere dine slimhinder i skeden. YES er kendte for deres økologisk certificerede glidecreme og intimpleje, og der er stort fokus på, at glidecremen opretteholder den naturlige intime balance.

Glidecremen kan bruges sammen med silikone sexlegetøj, og er fri for både glycerin, parfume og silikone. Derudover har glidecremen en plejende effekt, der fugter dit intime område.

Swede Woman Sensitive Glidecreme

Swede Woman Sensitive Glidecreme

Tjek prisen her

Denne vandbaseret glidecreme er skabt specielt til kvinder, og er derfor pH-tilpasset. Derudover er den både allergivenlig og fri for parabener. Brug glidecremen ved samleje for en ekstra behagelig og dejlig oplevelse.

Glidecremen indeholder også plejende ingredienser som aloe vera og kamilleekstrakt. På grund af de milde og plejende ingredienser er glidecremen perfekt til dig, der har, eller har haft problemer med tør skede.

YES Vandbaseret Intimpleje og Glidecreme

YES Vandbaseret Intimpleje og Glidecreme

Tjek prisen her

Endnu en fantastisk glidecreme fra det anerkendte mærke YES. Denne glidecreme er vandbaseret, og har plejende ingredienser, der er særlig gavnende for dine slimhinder.

Glidecremen har en fløjlsblød tekstur, og har en pH-værdi på 4 som, vil være med til at opretholde en vaginal pH-balance. Du kan derfor helt bekymringsfrit bruge glidecremen, selv om du før har døjet med tør skede, eller stadig har problemer med det.

Hvad kan give tørhed i skeden

For at vide hvordan du i fremtiden undgår tør skede, er det vigtigt, at du også har styr på, hvad det er, der skaber problemet til at starte med. Der er rigtig mange ting, der kan bidrage til skede tørhed. Det kan både være fysiske forhold som for eksempel din intim pleje. Men det kan også være psykiske elementer, der spiller ind.

Har du for eksempel været stresset over længere tid, eller er du ved at undergå medicinsk behandling, eller har du en kronisk sygdom. Har du tilbagevendende problemer med tør skede, kan det være en god idé at undersøge bivirkninger, hvis du tager medicin eller rådføre dig ved din læge i forbindelse med kronisk sygdom.

Derudover kan din hormonbalance også spille ind på din intime balance og derfor også medføre tør skede. Overgangsalder og fødsel er begge forhold, der kan spille ind og påvirke dine slimhinder i underlivet.

Vaginal tørhed – et problem for mange kvinder

En tør skede er stadig et tabu for mange kvinder – selv om vi skriver 2020 i kalenderen. Problemer med tør skede er ikke et af de emner, vi har åbnet op for, når det kommer til offentlig debat og dialog. Og det er ærgerligt. Rigtig mange kvinder lider nemlig af de problemer, som vaginal tørhed kan medføre. Kløe og irritation, smerter under sex og nedsat humør og livskvalitet. De medfølgende problemer som tørhed i skeden kan give er alvorlige, og problemet bør derfor tages seriøst. Det er vigtigt, at du søger behandling, hvis du har døjet med tørhed i længere tid.

Femi Daily – hjælper mod tørhed

For at afhjælpe problemer med tør skede kan du bruge Femi Daily fra Australian Bodycare. Udover tørhed kan produktet også hjælpe dig med irritation, lugt og kløe i intim området. Gelen indeholder Tea Tree Oil, som er antibakteriel, og modvirker bakterievækst, der medfører lugt, kløe og tørhed.

Gelen er både mild og plejende, og vil hjælpe dig med at holde dit intim område i sund balance.

Femigel – hjælper mod tørhed i skeden

Er tør skede et vedvarende problem, er der hjælp at hente hos Australian Bodycare. Deres Femigel kan forhindre og bekæmpe forskellige intime problemer. Har du for eksempel problemer med kløe, irritation og tørhed, kan denne gel være din redning.

Gelen bekæmper de bakterier som skaber problemer og ubehag, og som kan føre til tør skede.

Intimsæbe til daglig intimhygiejne – afhjælp tørhed i skeden

Du kan sikre dig en god intim balance ved at vælge de rigtige produkter til din intimhygiejne. Intimsæbe fra Australian Bodycare indeholder Tea Tree Oil, der kan virke imod bakterievækst og forhindre svie og tørhed.

Den milde og skånsomme sæbe efterlader en ren og frisk følelse uden at påvirke din naturlige pH-balance.

Hvad er tørhed i skeden?

Når der opstår tørhed i skeden, kommer det af en ubalance i det intime miljø. Slimhinderne er blevet tørre, og kan derfor ikke producere nok fugt til kvindens skede. Østrogen er en vigtig spiller, når det kommer til en velafbalanceret intimmiljø. Hormonet påvirker nemlig slimhinderne, og østrogen gør, at slimhinderne bliver fugtige. Derfor vil slimhinderne også påvirkes negativt, hvis niveauet af østrogen falder.

Svie i skeden

Østrogenniveauet kan påvirkes af forskellige ting som overgangsalder og graviditet. Det er derfor heller ikke unormalt at opleve tør skede i disse perioder. Tørhed i skeden vil naturligvis medføre mindre udflåd og et generelt mindre fugtigt intimmiljø. Dette kan medføre en række gener for kvinden, som kan påvirke humør og livskvaliteten generelt.

Hvilke gener kan tørhed i skeden medføre?

En tør skede i sig selv er selvfølgelig ubehagelig. Men det kan også have mange andre og alvorlige konsekvenser. Der kan for eksempel opstå stor ubehag, når man sidder ned, om det er på en stol eller på cykelsadlen. Men også når du går, vil du kunne opleve smerter og ubehag. Tørhed i skeden kan derfor have stor indvirkning på ens aktivitetsniveau.

Det kan også gøre, at man bliver mere indelukket i det kløe, svie og irritation, kan gøre det svært at være ude i det offentlige særligt i længere tid af gangen.

Tør skede kan derfor have en stor indvirkning på kvindens hverdag og være meget begrænsende i forhold til de aktiviteter, man normalt ville udføre.

En tør skede kan sætte en stopper for sexlivet

Udover at påvirke hverdagens gøremål og arbejdslivet så kan tør skede også have stor indvirkning på det personlige og seksuelle liv. Tørhed i skeden kan faktisk gå hen at gøre samleje til en umulighed idet den tørre vagina, gør det til en smertefuld oplevelse. Samlejet vil også blive ubehageligt for manden uden det nødvendige fugtige intimmiljø. Skedeåbningen kan blive svær at trænge ind i for både penis og fingre. Den manglende fugt gør skeden mindre fleksibel, og vil ikke kunne åbne sig op som, når den er sund og fugtig. Samleje kan hjælpes på vej ved at bruge en glidecreme med ekstra plejende ingredienser. Men har man et problem med tør skede, er det vigtigt at finde roden til problemet og få det behandlet.

Det ubehag og den smerte som kvinden kan opleve under sex, kan lede til en decideret mindsket sexlyst. Manglende sexlyst kan have stor betydning for parlivet og have en negativ indvirkning på humør og livskvalitet.

Forskellige bivirkninger – fra kløe til blødning

De gener man oplever ved tørhed i skeden, kan variere meget fra kvinde til kvinde. Nogen oplever måske let kløe eller svie, som kan komme og gå. Andre kan opleve pletblødning og få små rifter i skeden. Der er altså stor variation i de gener, som tør skede kan medføre.

Hvis du oplever kløe og irritation, kan det i nogle perioder være værre end i andre. Mange oplever for eksempel, at det er værst om morgen eller om aften. Hvis generne er mere alvorlige, er det særligt vigtigt, at du søger råd og vejledning. Rifter i skeden vil kun blive værre, særligt hvis man ignorerer deres tilstedeværelse. Rifter vil også gøre samleje meget smertefuldt og ved at dyrke sex, kan du også forværre dine rifter. Pletblødning kommer fra slimhinderne, der på grund af det tørre miljø lettere sprækker og får revner. Pletblødningen er ubelejlig og et klart signal om, at du bør søge behandling.

Kroppens østrogenproduktion påvirker dit intimmiljø

En grundlæggende faktorer når det kommer til et intimmiljø i balance, er produktionen af hormonet østrogen. Når østrogenniveauet falder, vil det påvirke dine slimhinder i skeden og gøre, at de ikke er lige så fugtige, som de ellers skal være. Slimhinderne er essentielle for et fugtigt og sundt miljø. De sørger for at den rette mængde af mælkesyrebakterier, som er med til at sænke pH-værdien i skeden. Den rette pH-værdi er vigtig for at opretholde en sund balance, som gør at miljøet et modstandsdygtigt i forhold til skadelige bakterier.

Hvis dit niveau af østrogen falder vil niveauet af mælkesyrebakterier også falde. Du danner østrogen, fra du bliver kønsmoden, og indtil du går i overgangsalderen. Derfor er der også mange kvinder i overgangsalderen, der oplever problemer med tør skede.

Hvorfor oplever du tørhed i skeden og lavt niveau af østrogen

Som vi lige har klargjort, har dit østrogenniveau stor indvirkning på dit intimmiljø. Dit hormonniveau påvirkes dog ikke kun, når du går i overgangsalderen. Du vil også opleve store hormonforandringer i kroppen ved graviditet og efter fødslen. For eksempel kan der ske flere ændringer i forhold til østrogenniveauet, når du ammer. Alle disse hormonforandringer kan påvirke dit intim miljø, og kan medføre tør skede.

En anden hormonpåvirkning kan komme fra p-piller. P-piller er et af de mest populære præventionsmetoder i Danmark, men det har også bivirkninger som for eksempel tør skede. Som præventionsmiddel påvirker p-piller din hormonbalance, og vil derfor, også kunne give problemer med at opretholde et intimmiljø i balance.

Livsstils- og forbrugsrelaterede årsager

Udover de hormonelle påvirkninger er der også livstilsrelaterede årsager, som kan medføre tør skede. Du kan opleve tør skede ved:

  • Rygning
  • Brug af tampon eller bind
  • Stress

Det kommer nok ikke bag på mange, at stress og rygning usundt for dig og har en negativ indvirkning på din krop. Men mange har nok ikke tænkt over sammenhængen mellem en cigaret og problemer med tørhed i skeden. Men kroppens ve og vel hænger meget sammen med, hvad vi udsætter den for, og det gælder også rygning og særligt stress. Kroppen har brug for otte timers søvn samt tid til afslapning og afkobling. Kører du i højeste gear over en for lang periode, vil du, kunne mærke det fysisk. For eksempel ved større tørhed i skeden.

rygning

Medicinske behandlinger eller kroniske sygdomme

Har du en kronisk sygdom, eller er du ved at undergå et længere behandlingsforløb, kan det også have en negativ indvirkning på dit intime miljø og resultere i tør skede. Hvis du for eksempel gennemgår kemobehandling mod kræft, er det dokumenteret, at kemoterapi kan nedsætte hormonproduktionen hos kvinder.

Mere almindelig medicinsk behandling kan også medføre tør skede. Lykkepiller og brug af antibiotika kan påvirke den mængde af sekret, som skeden kan udskille. Det er vigtigt at have øje for bivirkningen, når man undergår behandling. Hvis man ved, at der er risiko for, at tør skede opstår, kan man også bedre behandle og forbygge det.

Hjemmebehandling kan være en løsning

Er uheldet ude, og oplever du en tør skede, findes der heldigvis rigtig mange gode produkter, som du kan bruge til at behandle problemet med. Mange af produkterne består af en creme elle gel, der hjælper med at gøre dit intimområde fugtigt igen. Produkterne virker ofte ved at genskabe den naturlige pH-balance.

Du kan også kigge på din kost, hvis du ønsker at mindske tørhed i skeden. Sunde kostvaner kan være med til at forebygge, at tør skede opstår. Du kan med fordel gå efter det sunde fedt, som du blandt andet finder i avocado, mandler og kokosolie.

Behandling ved lægen

Du kan selvfølgelig altid prøve med selvbehandling, men det er også vigtigt at understrege, at bliver problemet ved med at opstå, er det vigtigt at søge behandling hos en læge. Her kan du blandt andet få hormonbehandling. Før behandling med østrogen vil lægen sandsynligvis gerne have, at du prøver cremer eller kosttilskud.

Vaginal tørhed og vaginal atrofi er ikke det samme

Det er vigtigt at kende forskel på vaginal tørhed og vaginal atrofi. De to tilstande minder meget om hinanden, men der er også forskelle. Vaginal atrofi rammer ligesom tørhed i skeden ofte kvinder i overgangsalderen. Men der er også tale om en tilstand, hvor slimhinderne bliver mere skrøbelige og, at blodcirkulationen hæmmes.

Det er vigtigt at gå til lægen, hvis man mistænker vaginal atrofi. Følelsen af en tør skede kan derfor også være symptom på andet, som er vigtigt, at du ikke ignorer. Vaginal atrofi kan øge risikoen for at udvikle inkontinens, og du vil have betydeligt lettere ved at tiltrække infektioner. Derfor bør tørhed i skeden såvel som vaginal atrofi blive behandlet så hurtigt som muligt.

Mange kvinder døjer med problemet

Det at have en tør skede er måske ikke det emne, vi snakker mest om heller ikke med veninderne. Men det burde det måske være. Rigtig mange kvinder i Danmark lider under de gener, som tørhed i skeden medvirker, og det er derfor vigtigt, at vi taler om det problem, som en tør vagina er.

Det er en utrolig invasiv lidelse, da den påvirker både aktivitetsniveau, humør og relationer. Det er derfor vigtigt, at kvinder føler sig trygge ved at dele og tale om problemet. På den måde kan vi også dele erfaringer og løsninger. Mange gode råd går tabt, når vi ikke taler om problemet.

Skede tørhed og intimproblemer er tabu

Vi føler måske ikke, at der er meget tilbage i denne verden, vi ikke kan snakke om. Sex er for mange ikke længere et tabu, men vi kan stadig have svært ved at snakke om intime problemer. Der kan være en risiko for, at kvinder vender problemer mod dem selv, og mener, at det er dem og deres krop, der er noget galt med.

Tabu

Derfor er det også utrolig vigtigt, at vi kan snakke åbent om problemer med tør skede og de mange gener, det kan medvirke. Ved at snakke åbent om problemet kan vi også bedre komme det til livs ved at dele gode råd og vejledning i forhold til at forebygge og behandle tør skede. Det er en skrøne, at det kun er kvinder i overgangsalderen, der oplever problemer med tør skede. Halvdelen af de danske kvinder vil få problemer med tørhed i vagina.

Find hjælp og inspiration online

Det er vigtigt, at du holder dig opdateret, hvis du har problemer med tør skede. Der er mange gode hjemmesider, der har gode råd og vejledninger til, hvordan du kan forebygge og behandle tør skede. Du kan finde inspiration til, hvordan du kan tilrettelægge din hverdag så du bedst muligt forhindre tørhed i skeden. Der er også mange fora, hvor man kan dele sine erfaringer og problemer. Der er altså en masse hjælp at hente, hvis du som så mange andre døjer med tørhed i vagina.

Hvad syntes du om indlægget?

Efterlad et svar

Lovebuddy.dk