Kløe i skeden: Sådan slipper du af med det

Langt de fleste kvinder kender til det, at ens skede klør og føles varm.

I nogle tilfælde kan dette ske, hvis man i længere tid ikke har onaneret eller fået sex.

Da kønslæberne vil svulme op og klø let, hvis man bliver rigtig ophidset.

 


 

Sådan kan du behandle kløe i skeden uden at gå til lægen

Har du været hos lægen og fået bekræftet, at den kløende følelse i skeden ikke skyldes en kønssygdom eller skedesvamp.

Er der mange ting du selv kan gøre for at lindre symptomerne og forebygge ubehag fremover.

Herunder ser du en liste med ting du selv kan gøre på længere sigt:

 

1. Skift vaske- og skyllemiddel ud med en neutral og uparfumeret version

 

2. Undgå at bruge parfume og deodorant i området omkring skede

 

3. Brug intimsæbe til vask af området i stedet for din normale bodyshower

 

4. Undgå at gå med blondetrusser, men vælg i stedet en blød og sømløs bomuldstrusse

 

5. Undgå at bruge trusseindlæg dagligt – kun i forbindelse med menstruation og køb her kun de uparfumerede og dem, der ikke er imprægnerede

Oplever du kløe her og nu og er ved at blive vanvittig over at du godt ved, at du ikke må klø, er der måder, hvorpå du kan lindre både kløe og svie i skeden;

 

6. Smør området med en uparfumeret vaseline – dog kun et tyndt lag.

 

7. Påfør neutral A38 yoghurt på en bomuldsrondel og påfør et tyndt lag på skeden – surmælksprodukter som denne har en bakterieflora, der understøtter og hjælper skedens naturlige bakterieflora

Alternativt kan du dyppe en tampon i A38 og indføre den og lade den sidde i ca. 15-20 minutter før den tages ud – brug efterfølgende bind eller toiletpapir i trusserne

 

8. Lav en blanding af 1 liter koldt vand og ca. 1 dl eddike og vask skeden med denne opløsning flere gange om dagen – skyl efter med koldt vand

Her kommer de råd nr. 9-11, som er produkter du kan anvende:

 

Naturlige kure mod kløe i skeden

Hvis man ikke ønsker at prøve nogle af de gode gamle husmorråd, kan man også forsøge sig med de nyere midler, der kan købes både online og på apoteket. Det er almindelig kendt at Tea Tree Oil lindrer symptomer som kløe og svie i skeden, hvorfor der er lanceret en række af produkter med dette som hovedingrediens.

Australian Body Care har lanceret en række af produkter, der alle har de samme indholdsstoffer, men som kan bruges på forskellige måder. I sortimentet finder du bl.a.;

 

9. Femigel + femi daily

intim femigel_lille-pakke-til-intimhygiejne

Læs mere om produktet her

 

10. Intim glide

intim glide

Læs mere om produktet her

 

11. Intimsæbe til daglig intimhygiejne

Intimsaebe

Læs mere om produktet her

De to første produkter, femigel og glide, har en lang række fælles egenskaber, der bl.a. omfatter effektivitet mod;

  • Kløe
  • Tørhed
  • Irritation
  • Uønsket lugt

Man kan bruge disse tre produkter på forskellige måder og tidspunkter på døgnet. Femigelen er god som en hurtig kur mod svie og kløe i skeden og intimområdet. Denne gel har en beroligende og lindrende virkning på området og hjælper kroppens normale bakterier tilbage i deres naturlige balance.

Intim glide produktet er godt at bruge, hvis man oftest oplever kløe og svie i forbindelse med samleje, da den i bund og grund er en glidecreme, der er udviklet til særlig sart og tør hud. Denne glidecreme sikrer at huden omkring og i din skede mættes med fugt således at smerter og ubehag omkring samlejet undgås så du kan nyde akten fremfor at frygte den. Derudover er denne glidecreme også ideel til brug ved analt samleje eller i forbindelse med brug af analt sexlegetøj, da slimhinden i endetarmen er tyndere end den i skeden og derfor kræver mere omsorg og smørelse.

Intimsæben er god til daglig brug i forbindelse med end normale bad, den lindrer symptomerne på kløe i skeden og er med til at genoprette ens naturlige bakterieflora. Sæben har samme egenskaber som de to andre produkter, dog kan denne også virke bakterieangribende på fremmede bakterier og stoffer som den sarte hud i skeden udsættes for.


Derfor er Tea Tree Oil også et godt middel mod kløe i skeden

tea trea oil

Læs mere om produktet her

Det anslås at tea tree olie er blevet brugt som behandlingsmiddel mod en lang række hudlidelser i Australien i flere århundreder. Olien har mere end 150 forskellige indholdsstoffer, hvoraf mange af disse har vist sig at være antiseptiske og antibakterielle.

Denne olie er så kraftig, at den ikke må bruges i ufortyndet tilstand. Derfor bruges den i en lang række produkter, der har til sinde at lindre eller forbedre hudproblemer over hele kroppen. Den er derfor ideel til at bekæmpe kløe i skeden, da dette er et af de mest følsomme hudområder på kroppen og også et af de tyndeste.

Ved brug i skeden er et produkt indeholdende 0,1% tea tree olie nok til at bekæmpe Candia Albicans svampen, der bl.a. forårsager skedesvamp. Derfor er dette naturmiddel at foretrække, hvis man har en allergi mod nogle af de former for kunstigt fremstillede medikamenter, man kan købe på apoteket.


 

Årsager til kløe i skede

Mange kvinder har en tendens til at male fanden på væggen så snart de oplever ubehag i deres underliv, dette skyldes at en simpel symptom-søgning på internettet vil oplyse dig om at du har svamp i skeden, hvis det klør og den samtidig er rød og lettere hævet.

Dog kan der være mange grunde til, at man oplever kløe og svie i skeden, ikke alle grunde har rødder i sygdomme og kan derfor behandles på måder, hvorpå man ikke behøver at gå til lægen med det samme.

Herunder gennemgår vi de forskellige grunde, så du kan blive klogere på kløe og svie i skeden og samtidig har vi længere nede nogle gode råd samt produkter du kan tage i brug.

Der findes dog også kvinder, der på et eller flere tidspunkter i deres liv har oplevet en kløende eller sviende fornemmelse i skeden, der ikke forsvinder når man har forsøgt at onanere.

Denne generende følelse kan variere i styrke fra at være en let kløe, der blot irriterer, til en sviende smerte, der gør det svært at finde ro i både stående, siddende og liggende stillinger.

Svie i skeden

Dette er de primære grunde til at du oplever kløe eller svien i skeden

Som før nævnt er der mange grunde til at den kan klø og svie i skeden. Her får du en kort liste over de ting du kan undersøge, hvis du føler kløe eller svie i den nedre region.

Skedesvamp

Dette forekommer, hvis man får skabt ubalance i de bakterier, der normalt findes i underlivet og som er med til at stabilisere det område på kvindekroppen, der har den største syrlighed. I dette tilfælde vil du føle både svien og kløe i skeden, samt kunne se, at skamlæberne hæver en smule op og bliver rødere end normalt. Jo mere du klør dig, desto værre bliver det.

Skedesvamp skal bekæmpes med en speciel creme, der kan købes på apoteket. Du bør dog først konsultere din læge før du køber produktet.

Kontakteksem

Det er langt de færreste kvinder, der bruger intimsæbe i badet, hvorfor man hurtigt kan opbygge en form for allergi mod sin normale bodyshower. Er du en af de kvinder, der sprøjter parfume eller deodorant på bukserne i området omkring skeden eller numsen, eller sprøjter du det direkte på trusserne inden sex, kan dette også medvirke til allergiske reaktioner, der typisk munder ud i svien og kløen i skeden.

Man kan dog også få kontakteksem, hvis man udvikler allergi overfor ens vaske- eller skyllemiddel, hvorfor man som noget af det første kan forsøge at skifte til et mere neutralt produkt inden man køber sig fattig i forskellige remedier for at slippe af med kløen.

Tørhed i skeden

I forbindelse med overgangsalderen, kan mange kvinder opleve at slimhinderne i og omkring skeden tørrer ud. Dette giver en meget irriteret hud, som kan sprække og klø i løbet af nul komma fem. Dog ses tørhed i skeden hos kvinder i alle aldre, da slimhindernes udtørring sker i forbindelse med en hormonel ubalance.

Kønssygdomme

Disse er kvinders største frygt, da mange kønssygdomme kan munde ud i dårlig fertilitet. Især herpes og klamydia er kendt for at give kløe i skeden og du bør derfor straks kontakte din læge, hvis du har en formodning om at du kan have fået smitten ved et ubeskyttet samleje.

Hvor længe skal jeg blive ved med at behandle kløe i skeden?

Oplever du kløe i skeden, kan du forsøge dig med en eller flere af de 11 muligheder for at slippe af med dit ubehag uden at opsøge læge. Har du derimod samme vedvarende kløe efter at have afprøvet en eller flere af disse muligheder i 3-6 dage, bør du opsøge læge for at sikre dig, at du ikke har en kønssygdom.

Skedesvamp kan i nogle milde tilfælde lindres og behandles ved at bruge A38 eller vand/eddikeløsningen, dog kan du også købe Canesten på apoteket uden recept. Canesten findes både som stikpiller og creme og lindrer kløen og behandler skedesvampen i løbet af 7-14 dage.

Du bør i princippet stoppe med at bruge de gode gamle husmorråd mod ’her og nu-kløe’ når din kløe forsvinder og du igen føler at du har en normal skede uden ubehag. Du kan dog sagtens fortsætte med at bruge intimsæben, glidecremen og gelen fra Australian bodycare, da denne også vil forebygge mod nye angreb af tør hud, kløe og svie i skeden.

Har du oplevet eksem eller tør hud andre steder på kroppen, anbefales det, at du følger de første 5 råd om at undgå produkter med parfume og skifte vaske- og skyllemiddel ud med et andet mærke, der er fri for parfume og parabener.

Hvad syntes du om indlægget?

Efterlad et svar

Lovebuddy.dk