Brystvortecreme – Det bedste i test

Mange nybagte mødre oplever, at amning kan gøre ondt. Især når man har ammet i længere tid, kan ens brystvorter blive ømme, hvilken kan gøre smerten endnu værre. Faktisk oplever hver tredje kvinde i Danmark at få sår eller revner på deres brystvorter som følge af amning. Smerterne ved brystvorterene er faktisk en af de største grunde til, at kvinde stopper med at amme før tid. Der er dog en måde at forebygge sår og revner på.

Lanolin er populært i brystvortecreme

Lanolin har været brugt til at behandle sær i mange år, hvilket også er hvorfor, at den er populær til at lindre ammesmerter. Måden, som lanolin er opbygget på rent kemisk, minder på mange måder om hudens naturlige fedtlag, hvilket er det, som gør den så effektiv. Lanolin er et naturligt produkt som kommer fra får. Lanolin er er det beskyttende lag på ulden, som opdeler ulden fra fårets uld.

Lanolin er 100% naturligt og 100% sikkert for både dig og din baby. Der er dog enkelte personer som kan få allergiske reaktioner. Her skal de selvfølgelig stoppe med at bruge det. Hvis du oplever allergiske reaktioner pga. lanolin, kan du også finde brystvortecreme som ikke indeholder det. Nedenfor kan du finde de bedste i test, hvor der også er et lanolinfrit alternativ.

Den naturlige: Medela Purelan 100 brystvortecreme

Brystvortecreme på tube

Tjek prisen her

Denne brystvortecreme fra Medela er lavet af 100% lanolin for at give dig det mest effektive resultat muligt. Derudover indeholder den ingen kunstige tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler

Fordele:

 • 100% lanolin
 • Uden kunstige tilsætningsstoffer og konserveringsmidler

Ulemper:

 • Kan give allergiske reaktioner

Denne Medela Purelan 100 brystvortecreme er en 100% naturlig creme. Den bruges til at beskytte og lindre brystvorterne, som kan blive ømme som følge af amning. Fordi cremen består af 100% lanolin, kan cremen også bruges på tørt hud andre steder på kroppen, også på små børn og babyer.

Cremen bruges lige efter amning. Her skal du malke en smule mælk, som du smøres udover dine brystvorter. Når mælken er tørret, smøres en smule af cremen på. Når du ammer igen, behøver du ikke at tørre dine brystvorter af inden.

Denne creme indeholder 100% lanolin og ingen kunstige tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler. Du får her 7 gram creme. Du skal dog være opmærksom på, at lanolin kan i sjældne tilfælde giver allergiske reaktioner.

Den alsidige: Medela Purelan brystvortecreme

Brystvortecreme til kvinder der ammer

Tjek prisen her

Denne naturlige creme fra Medela indeholder 100% lanolin og ingen konserveringsmidler eller kunstige tilsætningsstoffer. Cremen kan derfor også bruges på andre steder af kroppen.

Fordele:

 • 100% lanolin
 • Uden kunstige tilsætningsstoffer og konserveringsmidler

Ulemper:

 • Kan give allergiske reaktioner

Denne Medela Purelan brystvortecreme er lavet af 100% naturlig lanolin, så den er sikker at anvende for både dig og dit barn. Med denne brystvortecreme kan du lindre følsomme, tørre eller sprukne brystvorter. Fordi cremen kun indeholder lanolin og ingen kunstige tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler, er den sikker at bruge for både dig og dit barn. De naturlige ingredienser gør også, at du ikke behøver at tørre dine brystvorter af inden amning.

For bedste resultater bør cremen bruges efter hver amning. Lanolin kan i sjældne tilfælde give allergiske reaktioner. Her er det vigtigt at brug af cremen stopper med det samme.

Den hypoallergeniske: Soft Line Brystvortecreme 40 mL

soft Brystvortecreme

Tjek prisen her

Denne creme fra Lana Care er lavet med lanolin og er uden parfume, farve eller konserveringsmidler.

Fordele:

 • Hypoallergenisk lanolin
 • Uden parfume, farve eller konserveringsmidler

Ulemper:

 • Kan give allergiske reaktioner

Denne Soft Line brystvortecreme bruges til at lindre ømhed, hudløshed og irritation, som kan forekomme hos nogle kvinder i forbindelse med amning.

Cremen bruges efter hver amning eller ved behov. Fordi cremen ikke indeholder parfume, farve eller konserveringsmidler, er den sikker at bruge for både mor og barn. Cremen behøver derfor heller ikke at blive tørt af inden hver amning.

Denne creme indeholder hypoallergenisk lanolin og caprylic. Du får 40 mL i hver tube, og skal kun bruge en lille mængde ved påføring. Selvom cremen er hypoallergenisk, er det stadig muligt at få allergiske reaktioner i sjældne tilfælde.

Den allergivenlige: Danatekt brystvortecreme

allergivenlig Brystvortecreme

Tjek prisen her

Denne brystvortecreme beskytter og lindrer ømme brystvorter i forbindelse med amning. Dog indeholder denne creme ikke lanolin, hvilket gør den til det oplagte valg for dig som ikke kan tåle lanolin.

Fordele:

 • Allergivenlig
 • Uden parfume
 • Svanemærket

Ulemper:

 • Indeholder mange forskellige ingredienser 

Denne creme er et trygt og sikkert valg til dig som ikke tåler lanolin. Med et fedtindhold på 22% er denne creme yderst fugtgivende, hvilket vil lindre sår og revner. Med en pH på 5 og uden parfume, er denne creme også sikker for din baby, hvilket er det vigtigste, når du køber en brystvortecreme. Derudover indeholder cremen glycerin, E-vitamin og avokadoolie som øger smidigheden i huden ved brystvorten.

Du bør begynde at bruge denne creme allerede inden fødsel. Hvis du begynder at bruge den i slutningen af graviditeten, vil cremen fungere forebyggende. Når du begynder at amme, skal cremen bruges efter hver amning eller efter behov. Du bør helst smøre hele brystvorten ind. Tuben indeholder 60 mL, og der skal kun bruges en lille mængde hver gang.

Cremen indeholder: Aqua, Ethylhexyl Stearate, Glycerin, Tribehenin, Polyglyceryl-4 Diisostearate/Poly-hydroxystearate/Sebacate, Persea Gratissima Oil, Butyrospermum Parkii Butter, Tocopheryl Acetate, Zinc Stearate, Magnesium Sulfate, Tocopherol, Sodium Gluconate, Citric Acid, Sodium Benzoate.

Du skal dog ikke blive skræmt af den lange ingrediensliste. Cremen er 100% sikker for både dig og din baby, og er endda allergivenlig.

Den fugtgivende: AVENT fugtgivende brystvortecreme

fugtgivende Brystvortecreme

Tjek prisen her

Denne creme er lavet til at være så fugtgivende som muligt for at lindre de smerter som kan komme med amning. Denne creme giver både fugt og hjælper med at hele eventuelle sår eller tør hud.

Fordele:

 • Indeholder lanolin
 • Indeholder hverken konserveringsmidler eller parfume

Ulemper:

 • Kan give allergiske reaktioner

Denne creme indeholder flere fugtgivende ingredienser med det formål at pleje din hud så meget som muligt. Cremen indeholder hverken parfume eller konserveringsmidler for at beskytte den sarte hud omkring brystvorten så meget som muligt, og gøre produktet så sikkert som muligt for både mor og barn. Fordi cremen ikke indeholder parfume eller konserveringsmidler behøver den ikke at tørres af inden amning.

Du kan bruge cremen forbyggende i slutningen af din graviditet ved at påføre den 1-2 gange dagligt. Når du begynder at amme, kan du bruge den efter hver amning eller efter behov.

Du bør vaske dine hænder inden påføring, og sikre at området om brystvorten er helt tørt. Herefter kan du varme en lille smule af cremen op mellem dine fingre og påføre den direkte på huden.

Cremen indeholder: Lanolin, hydrogenated Polydecene, BHT, aloe vera og kokosolie.

Tuben indeholder 30 mL creme. Du skal dog være opmærksom på, at lanolin i sjældne tilfælde kan give allergiske reaktioner.

Derfor er det smart at bruge brystvortecreme

Der er mange som oplever smerter eller endda at få sår, når de ammer. Faktisk kan voldsomme smerter og sår nemt undgås ved at rette på ammepositionen. Hvis babyen ikke ligger ordentlig i forhold til brystvorten, kan det betyde, at den ikke tager rigtigt fat om din brystvorte. Faktisk bør amning være så smertefrit som muligt, men desværre ikke helt. Især i starten skal man vænne sig til det nye slid, som brystvorten oplever.

Hvis du oplever smerter, er det faktisk vigtigst, at du prioriterer at rette op på din teknik, da en ordentlig teknik vil forebygge sår og smerter i fremtiden. Hvis du ikke retter op på teknikken, vil der komme flere og flere sår, og brystvortecreme vil have svært ved at hele dem.

Når din teknik er rettet, vil brystvortecreme kunne gøre, at sårene heler hurtigere, og at du ikke får brystbetændelse, fordi der kommer bakterier ind igennem det åbne sår.

Hvis du bruger brystvortecreme regelmæssig, vil de smerter, som du oplever under amningen, også mindskes, da cremen gør huden mere smidig. På den måde forebygges der også imod revner som kan komme i forbindelse med meget tør hud.

Hvordan behandler brystvortecreme sår og revner?

Brystvortecremen fungerer som en beskyttende barriere for såret, hvilket vil gøre det nemmere for din krop at hele såret hurtigere. Det vil stadig være muligt for såret og huden at få luft gennem den barriere som cremen laver. For at give det bedste resultat skal cremen have lov til at sidde på brystvorten mellem hver amning. På den måde forbliver huden også smidig, da den får fugt fra cremen, som den ellers ville miste ved amning.

Hvilke fordele af brystvortecreme ellers?

Udover at hjælpe med at hele og beskytte sår, så gør cremen også, at sårskorpen bliver gjort blød mellem hver amning, hvilket gør, at den ikke er smertefuld for dig. Hvis sårskorperne ikke blev holdt fugtige, ville de tørre ind. Det vil faktisk kunne forhindre mælken i at kunne komme ud. Derudover er der også en risiko for, at din baby vil komme til spise sårskorpen sammen med mælken. Hvis såret holdes fugtigt, vil mælken stadig kunne flyde ud uden at forstyrre såret på samme måde. Derudover er de fleste brystvortecremer også anti-inflammatoriske og anti-bakterielle, så der hverken kommer betændelser eller flere smerter.

Hvordan bruges brystvortecreme?

Brystvortecreme bør bruges efter hver amning til at genoprette den fugt, som huden mister under selve amningen. De fleste brystvortecremer behøver heller ikke at tørres af inden amningen, hvilket også ville fjerne fugt fra huden.

De fleste cremer er dog meget fedtede, så hvis din brystvorte er meget fedtet ind efter sidste amning, kan det være smart at tørre en lille smule creme af. På den måde vil din baby stadig kunne få fat i din brystvorte uden problemer. Hvis du skal tørre creme af, så undgå mest muligt at ramme eventuelle sår, da cremen beskytter dem under amningen.

Hvad er ellers noget, som man skal være opmærksom på, når man ammer?

Der er mange måder, hvorpå man kan lindre smerterne ved amning, udover brystcreme og teknik. Nedenfor kan du læse lidt mere om, hvordan du får den mest behagelige amning som muligt.

 1. Det første, som mange har misforstået ved amning, er, at ens baby skal spise hver tredje til fjerde time. Det er rigtigt, at en baby skal spise meget den første tid, faktisk helt op til 6-8 gange om dagen. Der behøver dog ikke at være samme tidsforskel mellem alle amningerne. Du må gerne amme mere om aftenen, så din baby kan sove i længere tid om natten. Faktisk vil dit barn have bedst af selv at vælge, hvornår der skal ammes, da det er mere skånsomt for maven.
 1. Noget andet, som mange tror, er, at ens baby skal kunne sove igennem hele natten uden at blive ammet. Selvom det lyder rart at kunne sove 8 timer i streg, så er det desværre ikke tilfældet. Faktisk skal barnet helst ammes 3 gange i løbet af natten: sent om aftenen, omkring midnat og tidligt om morgenen. Selvom det lyder træls at skulle op flere gange, så er det sundest for dit barn. Når din baby er over 6 måneder gammel, kan du godt droppe amningen ved midnat. Her kan du med fordel stille en alarm, så du ikke kommer til at sove igennem en amning ved et uheld.
 2. På trods af, hvad nogen tror, så kan du ikke løbe tør for mælk. Dette skyldes, at når du ammer, så får din hjerne signal om, at der skal produceres mælk. På den måde vil mælkeproduktionen altid begynde igen efter amning. Der vil komme et tidspunkt, hvor babyen kommer til at stige meget i vægt. Det betyder også, at der skal mere mælk til hver amning. Her kan du godt opleve, at der er svært at få mælk ud, men det betyder ikke, at du skal begynde på modermælkserstatning. I stedet skal du sørge for at have bruge et par dage, hvor du er sammen med din baby så meget som muligt. Her er det vigtigt, at du spiser og drikker meget, så din krop har, hvad den skal bruge til at producere mælk. Efter er par dage vil din krop have vænt sig til, at den skal producere mere mælk. Hvis problemet kommer igen senere, skal du gøre det samme igen.
Hvad syntes du om indlægget?

   Efterlad et svar

   Lovebuddy.dk